Uit het ouderlijk huis (2)

5 jul

Schuifpuzzel_bewerkt1

Schuifpuzzel

Ik word al een tijdje heel vroeg wakker ’s morgens en dan kan ik niet meer slapen. Soms is het zo vroeg dat er zelfs nog niks op de radio is. Die begint pas om zes uur, met het nieuws. Het is al licht, het is zomer. Ik hoef niet naar school.

Ik denk dat ik wakker word omdat ik ontdekt heb dat de wereld om die tijd nog niet bestaat. Alles is er wel, maar niks beweegt. En ik ben er, maar niemand weet dat. Iedereen denkt dat ik nog slaap. Het is een geheim en ik houd iedereen voor de gek.

En het is stil. Zo stil is het verder nooit.

Er ligt een schuifpuzzel naast mijn bed en die maak ik, steeds opnieuw. Het is niet moeilijk, het zijn maar zestien stukken die je op de juiste plek moet zien te krijgen en ik heb het al zo vaak gedaan dat ik het bijna blind kan. Als de puzzel klaar is zie je een voetballende aap. En een wolk. Ik probeer het steeds sneller te doen.

Ik weet niet waar ik die puzzel vandaan heb, maar iemand moet bedacht hebben dat het iets voor mij is, want ik houd van voetballen en mijn lievelingsdier is een aap. Dat van die aap is vast begonnen in de Apenheul. Sindsdien hangt er een poster van een orang-oetan aan de muur en heb ik een aap-knuffel – Tjep. Tjep is een chimpansee met een veel te groot hoofd en lange, slungelige armen en benen. Oorspronkelijk zat er een veer bovenop zijn hoofd, zodat je hem aan het plafond kon hangen en hij op en neer bungelde als je eraan trok. Mijn moeder heeft die veer eraf gehaald en nu slaapt Tjep altijd bij mij in bed. Op zijn hoofd zit alleen nog een geel lusje. Tjep is mijn favoriete knuffel. Ik heb hem genoemd naar een koolmees uit een boekje van mijn broer. Ik vond Tjep een mooie naam. Later heet hij Aapje Jan Knadderedats Willie Franssen.

Tjep_bewerkt

Na Tjep is Ratje mijn favoriete knuffel, en daarna Muisje. Ratje en Muisje horen bij elkaar. Ze hebben klittenband aan hun pootjes. Zo kunnen ze elkaar omhelzen en vasthouden. Muisje is een meisje, ze heeft een roze strikje op haar hoofd. Het is de enige meisjesknuffel die ik heb. Er is ook nog Pascha, een grijze hond met grote hangoren. Dat is mijn oudste knuffel. Hij staat al op foto’s waarin ik voor het eerst in bad zit. Pascha heeft nooit bij mij in bed geslapen. Ik denk dat hij daarvoor te groot is.

Op sommige avonden, in het weekend, op vrijdag of zaterdag, mag ik bij mijn broer op de kamer slapen, in het logeerbed. De kamer van mijn broer is groter. Mijn broer is ook groter en twee jaar ouder. Hij heeft bruine vloerbedekking, ik heb groene. Zelf uitgezocht. Groen is mijn lievelingskleur.

Mijn broer heeft een touw vastgemaakt aan de lichtknop. Dat touw loopt helemaal naar zijn bed aan de andere kant van de kamer, zodat hij van daaruit het licht aan en uit kan maken, zonder op te staan. Als ik bij hem op de kamer slaap doen we een spelletje met onze knuffels. We trekken het touw strak en gooien onze knuffels er tegenaan. Dan maken ze spectaculaire buitelingen. Tjep kan dat heel goed, met zijn wapperende armen en benen. Benny, de knuffelbeer van mijn broer, is juist heel stijf en maakt daarom ook altijd mooie salto’s.

Onze knuffels hebben een eigen taal waarin ze met elkaar praten. Alleen mijn broer en ik kunnen hen verstaan. Natuurlijk zijn wij het zelf die hen een stem geven en als we ouder worden vraagt mijn vader op een middag in de auto of we alsjeblieft normaal kunnen praten. Ik zeg dat onze knuffels zo praten, niet wij. Maar het is niet echt een vraag. Daarna praten onze knuffels alleen nog heel zachtjes.

Op de ochtenden dat ik heel vroeg wakker word slaap ik nooit bij mijn broer op de kamer, dan ben ik alleen, met Tjep en Ratje en Muisje naast mij in bed. Ze praten niet. Ik ben de enige die wakker is. Als ik de puzzel een paar keer gemaakt heb en vind dat ik hem snel genoeg af had leg ik hem weer weg. Ik ga op mijn rug liggen en luister nog heel even naar de stilte. Als de eerste auto’s langs het huis rijden val ik weer in slaap.

2 Reacties to “Uit het ouderlijk huis (2)”

  1. Marjan 6 juli 2018 bij 08:47 #

    Slikkkk… 🙂 mooi hoor! X

  2. Maria Broos 6 juli 2018 bij 20:45 #

    Wat mooi Pim. Jouw knuffels komen helemaal weer tot leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: