Licht in de duisternis

28 okt

Lieve I.,

Zondagavond was er even paniek. En ergernis, en woede. Het blijkt in Bayern na zonsondergang pikdonker te zijn. Ze hebben vast overal licht, maar het was nergens aan. In ieder geval niet op de camping waar ik aankwam en ook niet op de weg er naartoe. Er was een bar, waar ook de receptie zou moeten zijn. Die was open van woensdag tot en met zaterdag. Alleen in het toiletgebouw brandde licht. Maar dat was het niet.

Toen ik bij gebrek aan welkom dan maar onuitgenodigd mijn auto op het terrein ging zetten om mijn tent uit te vouwen, begon er een lampje te branden op mijn dashboard. Daar wel. T-belt, stond eronder. T-belt, dat is de distributieriem, en die is essentieel. Dat weet ik, want ik heb een autosleutelcursus gedaan.

‘Geen paniek,’ dacht ik nog bij mezelf, ‘kijk nou eerst eens even in het instructieboekje.’

‘Zoek zo snel mogelijk de dichtstbijzijnde Toyotadealer op,’ staat daar.

Paniek.

Maar het was zondagavond, het was donker, er was niemand te bekennen. Er restte mij niets dan een onrustige nacht.

De volgende morgen bleek dat ik mijn gel vergeten was. Dat lijkt een futiliteit, en ik houd er niet echt rekening mee dat je hier ineens opduikt en dat dan mijn haar de doorslag zal geven, maar vervelend was het wel. Het niet hebben van gel gooit roet in mijn dagelijkse routine. Ik ben gehecht aan dagelijkse routine, zeker op reis. Het is de enige houvast die ik heb, in een omgeving waar voortdurend alles vreemd is en verandert. Geen gel dus en dat terwijl in mijn achterhoofd voortdurend dat waarschuwingslampje brandde. Het zijn altijd de kleine dingen die je in het ongeluk storten.

Vriendelijk goeiedag zeggen en dan de beste man de huid vol schelden. Hoe het in godsvredesnaam mogelijk was dat mijn distributieriem na tienduizend kilometer kapot was, wilde ik weten. En hoe hij had gedacht dat op te lossen, terwijl ik midden in Bayern stond. Maar ik kreeg de vrouw van de garagehouder aan de telefoon en tegen haar kan ik niet schelden. Ze verbond me door met de monteur van dienst. Hij had mijn wagen geprepareerd.

‘Niks aan de hand, gewoon uitzetten en doorrijden. Heb je een balpen?’

‘Pardon?’

‘Je kunt het lampje uitzetten, met het stiftje van een balpen.’

‘Je hebt bij Toyota, zo’n beetje de grootste autoproducent van de wereld, een balpen nodig om de distributieriem te repareren?’

‘Er is niks mis met je distributieriem. Je moet alleen het lampje uitzetten. Het lampje gaat na elke honderdduizend kilometer aan, om te waarschuwen dat de riem vervangen moet worden. Maar dat heb ik bij jou al gedaan.’

Binnen een half uur was ik bij de Oostenrijkse grens. De zon scheen, in de verte zag ik de bergen en uit de boxen klonk Creedence Clearwater Revival. Ik ben onderweg, liefste, en ik ga voorlopig niet terug.

9 Reacties to “Licht in de duisternis”

 1. Marjan 28 oktober 2013 bij 23:52 #

  No bad moon rising! :-)M

  • Sylvie 29 oktober 2013 bij 11:02 #

   De monteur is je beste vriend.

 2. gerben 29 oktober 2013 bij 18:11 #

  Hihi

 3. Guus 29 oktober 2013 bij 20:59 #

  Bijzonder
  Niemand

  Ik heb tijd over, en een Toyota
  Misschien rijd ik je wel achterna?
  In de Toyota Aygo
  Ik neem een balpen mee!
  G

 4. Kim 1 november 2013 bij 23:25 #

  Je gel vergeten op reis behoort inmiddels toch ook tot een van je routines…?

 5. Moni 3 november 2013 bij 20:57 #

  Wat een domper dat je nou net in Bayern zo’n vervelende situatie meemaakt. Dat veranderd toch hopelijk niet je beeld van de Freistaat?! Verder vind ik het stoer!

  • niemandonderweg 3 november 2013 bij 23:22 #

   Niks ten nadele van Bayern, maar misschien kun je wel vragen of ze wat meer licht kunnen maken, volgende keer als je daar bent… 🙂 Ik kwam trouwens spontaan langs Regensburg!

 6. Mwalimu 8 november 2013 bij 01:38 #

  tss, heb je geen metalen ketting distributie ring 🙂 Had ik niet gedacht.
  Goede reis joh!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: